Zaleđe

  • Jafar Panahi
  • Iran
  • 2006
  • 93'
  • Offside

Tko je onaj neobični momak u kutu autobusa punog razgaljenih nogometnih navijača na putu na stadion? Pažljiviji pogled otkrit će da to nije mladić, nego djevojka obučena kao muško – jedna od sve brojnijih ljubiteljica nogometa u Iranu. Na ulazu na stadion zaustavljaju je i odvode u prostor gdje se nalazi još žena prerušenih u muškarce, koje će nakon utakmice preuzeti „moralna policija“. No prije toga izložene su mučenju! Čuju zvukove navijanja sa stadiona, a ne vide što se događa na terenu. Odluče se poslužiti lukavstvom ne bi li nekako uspjele vidjeti utakmicu. Jafar Panahi služi se komedijom da bi prikazao kršenje prava žena u suvremenom iranskom društvu. Film je u Iranu zabranjen, a na Berlinaleu 2006. osvojio je Srebrnog medvjeda.

Podnaslovi: HR

Jafar Panahi

Rođen 1960. Radio je za iransku televiziju, a kasnije kao pomoćni redatelj Abbasa Kiarostamija. Njegovi neorealistički filmovi često tematiziraju probleme žena u Iranu te razlike između bogatih i siromašnih. Njegov je film Krug osvojio Zlatnog lava u Veneciji 2000.

Zaleđe

Režija
Jafar Panahi
Scenarij
Jafar Panahi, Shadmehr Rastin
Glumci
Sima Mobarak Shahi, Safar Samandar, Shayesteh Irani, M. Kheyrabadi, Ida Sadeghi, Golnaz Farmani, Mahnaz Zabihi, Nazanin Sedighzadeh, M. Kheymed Kabood, Mohsen Tanabandeh, Reza Farhadi, M.R. Gharadaghi, Karim Khodabandehloo, Hadi Saeedi, Mohammad Mokhtar Azad, Ali Roshanpour, Al Baradari, Reza Kheyri, Masood Ghiasvand
Direktor fotografije
Mahmood Kalari
Montaža
Jafar Panahi
Producent
Jafar Panahi
Produkcija
Jafar Panahi
Festivali i nagrade
Berlin International Film Festival 2006 – Silver Bear; New York Film Festival 2006

Ostali filmovi iz ovog programa

Generalni sponzor

Pokrovitelj nagrada

Sponzori

Medijski partneri

INDUSTRY medijski partneri

Partneri

Prijatelji festivala