Masterclass: Stéphane Guénin

Koprodukcijske mogućnosti s Francuskom

16.11. | ČETVRTAK | 14:00 
| F22
Frankopanska ulica 22
otvoreno za javnost

Masterclass o koprodukcijama odvija se u suradnji s prestižnom francuskom školom za film, fotografiju i zvučni inženjering ENS Louis-Lumière i Akademijom dramske umjetnosti. Govorit će se o razlikama između produciranja dugometražnog filma s europskim koproducentima i produkcijskog partnerstva; primjerice kada izvršni producent vodi produkciju stranog filma ili kada se stranom producentu dodjeljuju porezni poticaji ili olakšice. U općem uvodu bit će govora o prvih pet država u svijetu po pitanju produkcije, nakon čega će fokus biti na Francuskoj, zemlji s jednim od najsloženijih i institucionaliziranih mehanizama financiranja filmova: Nacionalni filmski fond (CNC), regionalno financiranje, televizija, SOFICA, minimalno jamstvo, MEDIA, Eurimages. U prezentaciji će biti predstavljene mogućnosti koprodukcije s Francuskom: sporazumi, porezni poticaji, većinske i manjinske koprodukcije, filmski jezik, potrebe glumačke postave i filmske ekipe, izlaganje proračunskog i financijskog plana, zakon o ekskluzivnom pravu prikazivanja, itd.

Masterclass će moderirati Bojana Momirović, ENS Louis-Lumière.

Stéphane Guénin

Stéphane Guénin ima doktorat iz prava. Zadužen je za vođenje kampanja za plasman proizvoda u međunarodnim dugometražnim filmovima (Zlatno Oko, Ronin,…), bavi se pravom zabavne industrije, vodi vlastitu filmsku tvrtku te je izabran za predsjednika najstarijeg udruženja francuskih producenata, AFPF. Napisao je i režirao adaptaciju Hasbrove društvene igre Clue za Francusku nacionalnu TV postaju France 3, kao i dva dugometražna filma: The 7th Lie (u francuskim kinima prikazan 2005.) i The Assignment 1.0 (2015.). Trenutačno dovršava postprodukcijsku fazu svog trećeg dugometražnog filma, američke produkcije Killing Uncle Roman.

ENS Louis-Lumière

ENS Louis-Lumière, francuska škola za film, fotografiju i zvučni inženjering, nudi pripremne programe za stručni studij i stručne studije u audiovizualnoj industriji. Osnovali su je 1926. Louis Lumière i Léon Gaumont. Od samih je početaka škola bila pionir u filmskom i fotografskom obrazovanju. Posljednjih 90 godina ENS Louis-Lumière nudi teorijsko, praktično, tehničko i umjetničko obrazovanje i osposobljavanje onima koji se žele posvetiti radu u raznim granama audiovizualne industrije. Škola je pod pokroviteljstvom francuskog Ministarstva za visoko obrazovanje i istraživački rad te nudi od države financiran postdiplomski studij kojim se stječe Magisterij priznat na državnoj razini. Nadalje, budući da joj je cilj ostati među vodećim obrazovnim institucijama u okruženju stalnih tehnoloških promjena, škola provodi programe za primijenjena istraživanja te svake godine nudi više od 30 kolegija za daljnje usavršavanje.

Generalni sponzor

Pokrovitelj nagrada

Sponzori

Medijski partneri

INDUSTRY medijski partneri

Partneri

Prijatelji festivala