Radionica: Moj prvi scenarij

13-17/11 | Dvorana Müller

ZATVORENO ZA JAVNOST

Radionica je namijenjena aktivnom individualnom radu na vlastitom scenarističkom projektu uz vodstvo dvojice vrsnih mentora (script doctora). Na temelju prijava pristiglih doslovno sa svih strana svijeta na otvoreni poziv za sudjelovanje na radionici, naša je komisija odabrala šest scenarističkih projekata filmaša, autora ili koautora kratkometražnih, dokumentarnih ili animiranih filmova koji trenutačno rade na izradi prvog scenarija za dugometražni film.

Najbolji projekt po izboru mentora radionice Moj prvi scenarij osvojit će nagradu koju nam je omogućio British Council – sedmodnevnu rezidenciju u Londonu.

 Mentori:

Srđan Koljević

srdan-koljevic-1

Scenarist je i redatelj, rođen 1966. u Sarajevu. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gdje danas i predaje. Autor je ili koautor scenarija za 11 dugometražnih igranih filmova, a po vlastitim scenarijima i sam je režirao tri igrana filma. Filmovi na kojima je radio prikazivani su i nagrađivani na najpoznatijim međunarodnim festivalima. Tri su filma  bila nacionalni kandidati za Oscara, a jedan (Klopka) je ušao u uži izbor od osam nominiranih. Jedan je od najnagrađivanijih scenarista u regiji, višestruki dobitnik svih domaćih priznanja u ovom području, kao i niza europskih filmskih nagrada. Film Krugovi, snimljen prema njegovom scenariju, nagrađen je nizom priznanja, među kojima su i nagrade na Sundance Film Festivalu te Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Pjer Žalica

pjer-zalica-1

Rođen je u Sarajevu 1964. godine. Diplomirao je režiju na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti gdje danas predaje režiju i čiji je trenutni dekan. Predavao je na različitim akademskim ustanovama u Europi i SAD-u. Žalica je jedan od partnera u produkcijskoj kući Regresh. Autor je i redatelj brojnih TV-emisija, serija, reklama, glazbenih i promotivnih videospotova, kao i više kazališnih predstava, kratkih filmova, dokumentaraca (Mostar Sevdah Reunion, Rob) i tri dugometražna igrana filma (Gori vatra, Kod amidže Idriza, Orkestar). Producirao je nekoliko kratkih filmova i jedan dugometražni film. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada. Član je Europske filmske akademije i nadzornog odbora Sarajevskog filmskog centra.

Hrvatska

Belijalovi sinovi, Hrvoje Mabić

Sinopsis:
Belijalovi sinovi politički su film o hrvatskoj tranziciji iz socijalizma u kapitalizam. Lanac ljudskih sudbina povezuje dvije grupe ljudi. Jedne koji se počinju bogatiti gazeći sve pred sobom i druge koji se bore za temeljne ljudske vrijednosti. Kada se krug njihovih sudbina zatvori, na jednoj će strani ostati poraženi i osiromašeni radnici, ali s neokrznutim dostojantvom i vjerom u ljudske vrline i zajedništvo; s druge strane bit će nova klasa hrvatskih bogataša, moralno dezintegriranih i ogrezlih u laž.

Status projekta:
Scenarij u razvoju. Ostvarena potpora Hrvatskog audiovizualnog centra za razvoj scenarija.

Hrvatska

Adio školo, Igor Jelinović

Sinopsis:
Radnja filma smještena je u dalmatinski gradić 1994., za vrijeme ljetnih praznika, od šestog do devetog mjeseca. Glavni likovi filma dvije su tinejdžerice od četrnaest godina. Rat je i dalje u tijeku, ali se tek periferno javlja u filmu. Ovo je film o generaciji koja je za vrijeme rata doživljavala svoja prva tinejdžerska iskustva: prve poljupce, prve tulume, prve prave životne drame. Priča je ispričana isključivo iz njihove vizure.

Status projekta:
Scenarij u razvoju. Ostvarena potpora Hrvatskog audiovizualnog centra za razvoj scenarija.

Mađarska

Impromptu, Horváth János Antal

Sinopsis:
U jednom mađarskom gradu, 18-godišnji Dávid, učenik glazbene škole i talentirani violinist gudačkog orkestra, saznaje da povučenu 13-godišnju čelisticu Nóri zlostavlja gospodin Kerekes, šarmantni šezdesetogodišnji nastavnik. On je također Dávidov mentor i poput oca mu je kojeg nije imao. Dávid se daje u vlastitu istragu te otkriva da su stvari još gore nego što se čine. Kada pokuša učiniti pravu stvar, odraslo ga društvo ostavlja na cjedilu. Sve se više približava Nóri i uskoro će se morati suočiti i s vlastitim demonima.

Status projekta:
Projektu su odobrena sredstva Mađarskog nacionalnog filmskog fonda za produkciju. Snimanje počinje u lipnju 2018.

Makedonija

Bunker, Marko Crnogorski

Sinopsis:
Toni se svakog jutra budi pokraj svojeg oca Nikole, ratnog veterana koji je zbog ozljede glave uvjeren da su njih dvoje stranci zatočeni u bunkeru. No oni su zapravo u stanu u kojem žive od smrti Tonijeve majke. Njih dvojica Nikoli su samo suborci koji pokušavaju pronaći izlaz, sve dok on jednog dana ne odluči popraviti stari radio te pritom otkrije da nije 2001. kako je mislio, već 2017. U naletu paranoje i klaustrofobije, Nikola se sprema napustiti bunker te u jeku žučne prepirke ubije Tonija. Uskoro postaje svjestan da rata više nema i shvaća da je mladić kojeg je netom ubio njegov vlastiti sin.

Status projekta:
Scenarij u razvoju. Projekt je izabran za ovogodišnji Pack & Pitch na Filmskom festivalu u Sarajevu te Albascript Plus na Balkanskoj filmskoj tržnici (BFM) u Tirani.

Crna Gora

Sirin, Senad Šahmanović

Sinopsis:
Vlak je zapeo u tunelu. Natalie sjedi kraj prozora u poslovnom odijelu. Nakon 20 godina provedenih u Francuskoj, postala je prava Parižanka. Ona i njezina šefica na putu su za Crnu Goru gdje ih čeka kompliciran i neobičan slučaj podjele nasljedstva. Sanja Đurđević, usidjelica porijeklom s Balkana koja je živjela u Francuskoj, ostavila je pozamašnu svotu novca Pravoslavnoj crkvi u svom rodnom mjestu za izgradnju kapelice. Što više Natalie ispituje o prošlosti preminule i razlozima odgode izvršenja njezine oporuke, to Sanjin brat više osporava sestrine postupke i motive. Natalie se suočava s neugodnim paralelama između života pokojnice i njezinog vlastitog.

Status projekta:
Projekt u razvoju.

Slovenija

Gospođica A, Valerie Wolf Gang

Sinopsis:
Mlada i znatiželjna Ana odlučuje pomoći strancima pomoću klasičnih pisama. Potajno ulazi u živote triju obitelji putem anonimnih pisama potpisanih samo slovom A, te se tako umiješa u njhove sudbine. Njezina mladenačka naivnost nije dorasla nizu događaja potaknutih pismima koja izbacuju stvari iz ravnoteže. Pisma odjednom prestaju biti samo medij za prenošenje riječi, te postaju čuvari vrijednosti života i tajne koju samo Ana zna.

Status projekta:
Priča je u razvoju. Produkcijska kuća Staragara podupire projekt i podržava nastavak njegovog razvoja. Po završetku razvoja priče, nastavit ću raditi na scenariju s Ognjenom Obranovićem. Srđan Koljević nadgledat će kasnije faze razvoja pisanja scenarija.

Generalni sponzor

Pokrovitelj nagrada

Sponzori

Medijski partneri

INDUSTRY medijski partneri

Partneri

Prijatelji festivala