„To ćemo srediti u postu“

Umjetnost oblikovanja slike i zvuka – postprodukcija u regiji

17.11. | PETAK | 15:30 | F22
Frankopanska 22
otvoreno za javnost

„To ćemo srediti u postu“ rečenica je koja se učestalo koristi tijekom produkcije iako je često jedna od skupljih produkcijskih odluka. Profesionalci koji se bave postprodukcijom prepričavaju mnoge anegdote o situacijama u kojima su nepotrebno popravljali, a mi je koristimo u ovom kontekstu jer predočava kako se na poslove koji se odrađuju u postprodukcijskim studijima gleda kao na gotovo svemoguću intervenciju koja će popraviti greške nastale u produkciji, vizualno uskladiti izgled filma kako bi izgledao cjelovito, učiniti doživljaj što realističnijim, vjerodostojnim, spektakularnijim ovisno o potrebama.

Umjetnost oblikovanja slike i zvuka – postprodukcija u regiji okupit će sedam postprodukcijskih studija koji će tijekom kratkih prezentacija pokazati što možete očekivati od studija koji se bave finalnim oblikovanjem slike i zvuka te koje su novosti i intervencije koje mogu realizirati. Nakon dvosatne prezentacije imat ćete priliku postavljati pitanja predstavnicima studija.

COLOR BUREAU

Jedno subotnje prijepodne Joško Morović i ja zbrojili smo svoj novac i uz kavu zaključili – imamo za strojeve. Bit će to kolor korekcija kojom će se baviti ljudi životno zainteresirani za filmsku sliku. Primat ćemo i one koji nemaju novca i nećemo postati najveći. Sedam godina kasnije iza nas su filmovi na najvažnijim svjetskim festivalima, filmovi i TV serije u međunarodnoj distribuciji, poneka reklama i studentski radovi. Poznato dobru kavu u ured je donio Darko Kušlan zajedno s dobrim duhom i zaslugama za izvrstan izgled mnogih projekata. Color Bureau kolorističko je društvo trojice – Branka Linte, Joška Morovića i Darka Kušlana.

FABRIKA

Agencija Fabrika je među najstarijim i najvećim reklamnim agencijama u Bosni i Hercegovini. Ima dugogodišnje iskustvo u video produkciji različitih formata. Njezina je snaga u ljudima bogatog profesionalnog iskustva koji se uzajamno nadopunjuju znanjem i stručnošću te oblikuju projekte visoke kvalitete. Fabrika pruža usluge domaćim i stranim klijentima. S vlastitim produkcijskim, studijskim, grafičkim i web dizajnom, medijskim i PR-odjelima, ali i suradnjom s profesionalnim stručnjacima iz industrije, Fabrika stvara komunikacijske proizvode prepoznatljive kvalitete više od dvadeset godina.

IRIDIUM FILM

Produkcijska i postprodukcijska kuća s naglaskom na visokotehnološkoj postprodukciji. Njezini su osnivači umjetnički direktori, majstori specijalnih efekata, koloristi i producenti postprodukcije iz velikih slovenskih produkcijskih kuća. Radili su na desecima dugometražnih filmova i stotinama reklama. 2015. odlučili su osnovati novu tvrtku utemeljenu na njihovom iskustvu i vještinama u produkciji, postprodukciji, kompozitingu i kolor korekciji. Tvrtka je usmjerena na međunarodne koprodukcije. Postprodukcijske usluge koje pruža uključuju kompoziting, vizualne efekte, montažu, kolor korekcije, dizajn uvodne i odjavne špice, dizajn korporativnog identiteta i digitalnu restauraciju filma.

TELEKING

Ponosni partneri nagrađivanim filmskim producentima, redateljima i direktorima fotografije od 2008. godine. Vodeći pružatelj postprodukcijskih usluga i kolor korekcije u regiji. Jedinstven u regiji zbog svojih tehničkih karakteristika. Nudi sve mogućnosti za skeniranje i obnovu širokog spektra filmskih formata, kao i sve osnovne VFX (vizualni efekti) zahvate na slici te dizajn i izradu titlova. Za specijalizirani high end VFX, tu je nagrađivana sestrinska tvrtka Art Rebel 9, najveća tvrtka vizualnih efekata u regiji. Teleking je smješten u kompleksu Viba film studija, ustanove s dugom tradicijom i od velike povijesne važnosti za razvoj slovenske filmske industrije. Viba film je postprodukcijski centar i najnaprednije visokotehnološko poduzeće za proizvodnju filmova u Sloveniji.

VIZIJE

Vizije S.F.T. jedan su od najstarijih postprodukcijskih studija u Hrvatskoj koji ove godine slavi 25 godina postojanja. Od svog osnutka, Vizije su orijentirane prema uvođenju novih tehnologija u proces postprodukcije. Prvenstveno se bave vizualnim efektima i raznim oblicima digitalne obrade slike – od klasičnog kompozitinga, preko kolor korekcije te svih oblika dizajna i realizacije vizualnih efekata do restauracije arhivskih filmova.

STUDIO NAZOR

Studio za postprodukciju zvuka za film i televiziju, osnovan 2007. godine u Zagrebu. Dosadašnji rad je uključivao dizajn zvuka, izradu zvučnih efekata (foley), naknadno snimanje dijaloga (ADR) i voice overa, miks zvuka za igrane i dokumentarne filmove, eksperimentalne filmove te namjenske filmove i reklame. Niz filmova koji su dijelom ili u cijelosti imali obradu zvuka u Studiju Nazor osvajali su nagrade na najvećim hrvatskim i svjetskim festivalima: Filmski festival u Cannesu (Zvir), Venecijanski filmski festival (Ničije dete, Belladonna), Međunarodni filmski festival u Berlinu (S one strane, Piknik), Sarajevo Film Festival (Goli, Zvir, U potrazi za snom), Filmski festival u Krakovu (Dum spiro spero).

Generalni sponzor

Pokrovitelj nagrada

Sponzori

Medijski partneri

INDUSTRY medijski partneri

Partneri

Prijatelji festivala