Ne propustite pogledati finaliste i pobjednika Dana LUX filma

Od 2007. godine Europski parlament provodi hvalevrijedan projekt koji čuva i promiče europski film kao jedinstven medij koji građanima približava zajedničku problematiku današnjice. Riječ je o dodjeli nagrade LUX koja već deset godina promovira europsku kinematografiju. Tijekom Dana LUX filma tri filma koja su ušla u finalni izbor prikazuju se u 28 država EU na 24 jezika.

Laponska krv ovogodišnji je dobitnik LUX nagrade, a radi se o gorko-slatkoj priči o odrastanju u Švedskoj 1930-ih, debitantskom filmu redateljice Amande Kernell. Radnja prati dvije sestre koje se suočavaju s grubom stvarnošću rasizma švedskog društva. U želji da promijeni svoj život i spriječi negativne komentare, 14-godišnja protagonistica Elle Marja trebala prekinuti sve veze sa svojom obitelji i kulturom. Dijelovi priče inspirirani su životom redateljičine bake. Film je osvojio i nagradu FEDEORA i Europa Cinemas Label u Veneciji.

Laponska krv

Suvremeni Vestern u kojem ulogu kauboja kao mirotvorca različitih kultura preuzima građevinski radnik drugi je od tri finalista ovog programa – prati skupinu njemačkih radnika koji dolaze na gradilište u ruralnom dijelu Bugarske gdje ulaze u sukob s lokalnim stanovništvom. Gledat ćemo jedan „maskulini“ žanr ovaj put u interpretaciji ženske redateljice koja ističe konstantnost motiva za međukulturalnim sukobima još od doba špageti vesterna. Redateljica Valeska Grisebach godinama je bila u potrazi za idealnim glumcima koji će utjeloviti likove među kojima se nalaze brojni glumački amaterima, a glavnog je glumca prije više godina slučajno ugledala na ulici te je odmah znala da ga želi u glavnoj ulozi u Vesternu. Film je premijerno prikazan u Cannesu, a producirala ga je Maren Ade, redateljica prošlogodišnjeg dobitnika nagrade LUX, Tonija Erdmanna.

Vestern

Treći film u konkurenciji dobitnik je Grand Prixa u Cannesu i francuski kandidat za Oscara – 120 otkucaja u minuti redatelja i scenarista Robina Campilla. U ovoj emotivnoj i erotičnoj drami o mladim pariškim aktivistima ’90-ih osobno se isprepliće s političkim uz prisustvo filozofskog momenta u narativu. Protagonisti u jeku epidemije AIDS-a nastoje podići svijest o toj stigmatiziranoj bolesti. Novak u grupi prosvjednika Nathan upoznaje radikalnog i strastvenog Seana, bastiona pokreta otpora, te njih dvoje započinju vezu dok grupa preispituje metodu šoka i nasilja kao način borbe.

120 otkucaja u minuti

LUX filmovi prikazuju se danas u kinu Tuškanac redom u 17 (Laponska krv), 19.30 (Vestern) i 22 sata (120 otkucaja u minuti). Ulaznice su besplatne i preuzimaju se na blagajni kina.

Generalni sponzor

Pokrovitelj nagrada

Sponzori

Medijski partneri

INDUSTRY medijski partneri

Partneri

Prijatelji festivala