Otvoren 15. Zagreb Film Festival!

Počeo je ZFF! Po petnaesti put u kinu Europa u izvrsnom raspoloženju obilježen je početak popularne zagrebačke manifestacije uz projekciju švicarskog kandidata za Oscara Božanski red Petre Volpe.

Uoči projekcije filma čijim je prikazivanjem započeo festivalski filmski program, direktor festivala Boris T. Matić istaknuo je: „Iza nas je 14 uspješnih izdanja festivala koji s ponosom nosi ime našeg grada. Za ovaj mali jubilej koji nam slijedi, naše 15. izdanje, ponovno smo za vas pripremili više od 100 filmova u puno različitih programa. U našem glavnom programu angažiraniji smo nego ikada do sad i na ovom ćete mjestu, našem dragom kinu Europa, u narednih devet dana moći pogledati filmove koji se bave pitanjima ženskog prava glasa i prava na pobačaj, migrantima, LGBT zajednicom, posljedicama PTSP-a i obiteljskim okruženjem. Moram napomenuti da dosta filmova ove naizgled teške teme obrađuje na pristupačniji način primjeren široj publici.“

Veselje oko još jednog uspješnog festivalskog početka dodatno je obilježila dodjela Nagrade Albert Kapović Hrvoju Laurenti, izvršnom direktoru Zagreb Film Festivala, prvom predsjedniku Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača i dugogodišnjem voditelju kina Europa kojem je prošle godine na otvorenju 14. ZFF-a dodijeljena nagrada mreže Europa Cinemas za najbolji kino program, najviše priznanje koje može dobiti neko europsko kino.

„Prvi put kada sam došao u ovo kino bio sam mali. Mama me odvela u Zagreb da posjetim rodbinu i odlučili smo ići gledati film. Bio je to Princ otkriva Amerikus Eddijem Murphijem u glavnoj ulozi, a naviknut na splitsko kino Central nikako nisam mogao prestati gledati sve ove štukature i ukrase, sve mi je to bilo jako mistično i nikad to neću zaboraviti“, rekao je Laurenta preuzimajući nagradu, dodajući: „2007. godine kada nam je grad Zagreb ustupio kino na korištenje, nije nam bilo lako ni što se tiče publike ni što se tiče filmova kojih je u tom trenutku na našem tržištu bilo jako malo. Međutim, predanim i beskompromisnim radom uspjeli smo kino Europa učiniti jednom od najvažnijih kulturno-umjetničkih institucija na ovim prostorima, te jednom od najznačajnijih filmskih institucija u cijeloj Europi.“

Kao podsjetnik na petnaest ZFF-ovih godina rada, ljubavi i sreće, prikazan je kratki film sastavljen od dosadašnjih festivalskih špica u kojem je u 53 sekunde sažeta povijest festivala, a projekciju filma Božanski red najavila je glumica Rachel Braunschweig, koja je za taj film osvojila Švicarsku nacionalnu filmsku nagradu za najbolju sporednu ulogu.

Na svečanosti otvaranja festivala bili su redatelj BBC-jeve serije McMafia James Watkins koji će u ponedjeljak održati masterclass, Spencer Hunt, vodeći američki stručnjak za interaktivnu zabavu i VR, grčki redatelj Alexandros Avranas, redatelj filma Voli ne voli iz programa Ponovno s nama i glumica iz tog filma koju pamtimo i po ulozi u Miss ViolenceEleni Roussineau.

U Zagreb je također stigao Xavier Legrand koji će u nedjelju u kinu Europa osobno predstaviti svoj film Skrbnik za koji je u Veneciji nagrađen Srebrnim lavom za režiju. Legrand je poznati francuski glumac koji je karijeru započeo kao osmogodišnjak u klasiku Zbogom djeco Louisa Mallea.

Na ceremoniji otvaranja organizatori su zahvalili institucijama i pokroviteljima bez kojih ne bi bilo Zagreb Film Festivala: Gradu Zagrebu odnosno Gradskom uredu za kulturu, obrazovanje i sport, Hrvatskom audiovizualnom centru, generalnom pokrovitelju Hrvatskom Telekomu, Kreativna Europa – Potprogramu MEDIA, Turističkoj zajednici Grada Zagreba, Društvu hrvatskih filmskih redatelja i Europskom parlamentu. Također su istaknuli da će ove godine novčane nagrade za pobjednike ZFF-a osigurati Addiko banka i zahvalili se ostalim partnerima i pokroviteljima: Zagrebačkoj pivovari, FED-u, Kerschoffsetu, CARWIZ rent a caru, Coca Coli, Hotelu Dubrovnik, HRT-u (programu HTV 3), Jutarnjem listu, Yammatu, Tportalu i ostalim medijskim partnerima.

Generalni sponzor

Pokrovitelj nagrada

Sponzori

Medijski partneri

INDUSTRY medijski partneri

Partneri

Prijatelji festivala