Finalisti za nagrade Europske filmske akademije na 15. ZFF-u

Na Festivalu europskog filma u Sevilli protekloga vikenda objavljene su nominacije za 30. nagrade Europske filmske akademije. Dva filma iz programa ovogodišnjeg ZFF-a  (11. – 19. studenog) finalisti su za tzv. europske Oscare u kategoriji najboljeg filma. Riječ je o filmovima 120 otkucaja u minuti (BPM) Robina Campilla koji se prikazuje u ZFF-ovom programu Dan LUX filma i Bez ljubavi (Loveless) Andreja Zvjaginceva koji se prikazuje u natjecateljskom programu Ponovno s nama.

Francuski film 120 otkucaja u minuti erotična je i emotivna drama o mladim pariškim aktivistima 90-ih koji se u jeku epidemije AIDS-a očajnički trude podići osviještenost o toj stigmatiziranoj bolesti. Film je osvojio Grand Prix u Cannesu i francuski je kandidat za Oscara.

Bez ljubavi novo je ostvarenje ruskog redatelja Andreja Zvjaginceva, ZFF-ovog starog znanca koji je dvaput osvojio Zlatna kolica i čiji je film Povratak prikazan 2003. na prvom izdanju ZFF-a. Priča o tragičnim posljedicama propalog braka u završnoj fazi i otmici djeteta osvojila je Nagradu žirija ovogodišnjeg Festivala u Cannesu.

Uz spomenute naslove iz ZFF-ovog programa u kategoriji najboljeg europskog filma nominiran je i The Square, novi film švedskog redatelja Rubena Östlunda, čiji debitantski film Mongoloid s gitarom ZFF prikazuje u sklopu programa Moj prvi film: Švedska. Satirička drama The Square s Elizabeth Moss i Claesom Bangom koja je osvojila Zlatnu palmu u Cannesu i koja je nominirana u velikom broju kategorija zaobići će 15. ZFF, ali moći će se pogledati u Kino mreži i kinu Europa od 14. prosinca.

Andrej Zvjagincev također je finalist u kategoriji najbolje režije, a zajedno s Olegom Neginom nominiran je i za najbolji scenarij, dok se glumac Nahuel Pérez Biscayart iz filma 120 otkucaja u minuti nalazi u utrci za nagradu za najboljeg europskog glumca.

U kategoriji Najbolje europske komedije nominirana je belgijsko-francuska humoristična drama Vincent Cristopha von Rompaeya o mladom suicidalnom ekologu koju na ZFF-u prikazujemo u programu PLUS te belgijsko-nizozemsko-bugarska satira Kralj Belgijanaca Petera Brosensa i Jessice Woodworth koja je na ZFF-u prikazana prošle godine. Redatelj spomenutog filma Peter Brosens uskoro stiže u Zagreb kao član glavnog žirija 15. ZFF-a.

Film Ljeto 1993. španjolske redateljice Carle Simón iz programa PLUS nominiran je u kategoriji Europsko otkriće, a među nominiranima u kategoriji kratkometražnog filma nalazi se grčki film Copa Loca u režiji Christosa Masalasa koji prikazujemo u programu Festivali pod reflektorom.

Više od 3000 članova EFA-e glasat će za pobjednike koji će biti objavljeni na svečanoj ceremoniji dodjele 9. prosinca u Berlinu.

Generalni sponzor

Pokrovitelj nagrada

Sponzori

Medijski partneri

INDUSTRY medijski partneri

Partneri

Prijatelji festivala