Mongoloid s gitarom

  • Ruben Östlund
  • Švedska
  • 2004.
  • 85'
  • Gitarrmongot

Crnohumorna drama o usamljenim, pomaknutim ljudima koji žive u fiktivnom gradu Jöteborgu. Strukturiran fragmentarno, kao niz neobičnih situacija u kojima prikazuje stanje i osjećaje Šveđana u novom tisućljeću, prvi film istaknutog švedskog redatelja Rubena Östlunda opire se pravilima klasične naracije. Ovaj pseudo-dokumentarac zbog ograničenog budžeta sniman je nekoliko godina, a u njemu većinom glume naturščici. Na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi ovjenčan je nagradom FIPRESCI, a kritičari su ga odmah počeli uspoređivati s popularnim sunarodnjakom Royjem Anderssonom.

Podnaslovi: HR

Ruben Östlund

Rođen 1974. Redatelj, scenarist i montažer. Amaterski se počeo baviti filmom snimajući skijaške filmove. S producentom Erikom Hammendorffom suosnivač je producentske tvrtke Plattform Produktion. Najistaknutiji filmovi su mu Igra (Play, 2011.) i Turist (Force Majeure, 2014.), a za najnovije ostvarenje, Kvadrat (The Square, 2017.) u Cannesu je nagrađen Zlatnom palmom.

Mongoloid s gitarom

Režija
Ruben Östlund
Scenarij
Ruben Östlund
Glumci
Erik Rutström, Ola Sandstig, Britt-Marie Andersson, Julia Persdotter, Mikael Allu, Bjarne Gunnarsson, Pär Berg, Allan Carlund, Alfred Nilsson Lilja, Robert Reutherborg, Petter Källqvist
Direktor fotografije
Tibor Gent
Montaža
Ebbe Rutström, Harry Lewinsson
Producent
Anna Sohlman, Kalle Boman
Produkcija
Hinden/Länna-Ateljéerna
Festivali i nagrade
Moscow International Film Festival 2005 – FIPRESCI Prize

Ostali filmovi iz ovog programa

Generalni sponzor

Pokrovitelj nagrada

Sponzori

Medijski partneri

INDUSTRY medijski partneri

Partneri

Prijatelji festivala