Kriza

  • Ingmar Bergman
  • Švedska
  • 1946,
  • 93'
  • Kris

Adaptacija kazališne drame danskog pisca Lecka Fischera. 18-godišnja Nelly odrasta u provincijskom gradiću pod požrtvovnom skrbi učiteljice klavira Ingeborg. Njihov mirni život okreće se naopačke kada se iznenada pojavljuje Nellyna biološka majka Jenny i odvodi je u Stockholm gdje ima uspješan kozmetički salon. Ondje će se Nelly upoznati s grubom izvitoperenosti odraslog svijeta, a proći će i iskustvo nesretne ljubavi. Scenarij za film napisao je tada 27-godišnji Ingmar Bergman koji još nije potpuno dorastao redateljskom poslu te mu je pri kraju u pomoć morao priskočiti mentor Victor Sjöström. Već ovdje najavljeni su neki od redateljevih kasnijih motiva, prije svega fokus na ženskim međuodnosima kojima će se uspješno baviti u filmovima Persona i Krici i šaputanja.

Podnaslovi: HR

Ingmar Bergman

Rođen 1918. Filmski i kazališni redatelj i scenarist. Smatraju ga jednim od najutjecajnijih autora u povijesti filma i vrhunskim autorom psihološkog filma. Pažnju svjetske kritike privukao je 1956. filmom Sedmi pečat, a za bogati opus nagrađen je s tri Oscara (Djevičanski izvor, Kroz tamno ogledalo, Fanny i Alexander).

Kriza

Režija
Ingmar Bergman
Scenarij
Ingmar Bergman
Glumci
Inga Landgré, Stig Olin, Marianne Löfgren, Dagny Lind, Allan Bohlin, Ernst Eklund, Signe Wirff, Svea Holst, Arne Lindblad, Julia Cæsar, Siv Thulin
Direktor fotografije
Gösta Roosling
Montaža
Oscar Rosander
Producent
Harald Molander, Victor Sjöström
Produkcija
AB Svensk Filmindustri

Ostali filmovi iz ovog programa

Generalni sponzor

Pokrovitelj nagrada

Sponzori

Medijski partneri

INDUSTRY medijski partneri

Partneri

Prijatelji festivala