Hugo i Josefin

  • Kjell Grede
  • Švedska
  • 1967.
  • 82'
  • Hugo och Josefin

Film je snimljen prema romanima poznate švedske spisateljice za djecu, Marije Gripe, dobitnice književne nagrade H. C. Andersen. Osvojio je švedsku filmsku nagradu Zlatna buba za najbolju režiju i film, a u San sebastiánu je nagrađen Srebrnom školjkom za najbolje debitantsko ostvarenje. Priča prati povučenu djevojčicu Josefin koja s majkom i ocem svećenikom odlazi živjeti na selo. Ondje je usamljena i bez prijatelja sve dok ne upozna Huga, neobičnog dječaka slobodna duha i izrazito pristojna ponašanja. Hugo se sa svima rukuje, zna ošišati djeda i vozi starinski bicikl s golemim prednjim kotačem. Pod budnim okom dobroćudnog lokalnog vrtlara, njih dvoje provode veličanstveno ljeto u nestašnim vragolijama i pustolovnom istraživanju prirode.

Podnaslovi: HR

 

Kjell Grede

Redatelj i scenarist. Hugo i Josefin njegov je dugometražni debi, a jedna od njegovih istaknutijih ostvarenja su Hip hip hurra! (1987.), Dobra večer gosp. Wallenberg (God afton, Herr Wallenberg, 1990.).

Hugo i Josefin

Režija
Kjell Grede
Scenarij
Maria Gripe, Kjell Grede
Glumci
Fredrik Becklén, Marie Öhman, Beppe Wolgers, Inga Landgré, Helena Brodin, Bellan Roos, Karl Carlsson, Tord Stål
Direktor fotografije
Lars Björne
Montaža
Lars Hagström
Producent
Göran Lindgren
Produkcija
Sandrew Film & Teater AB
Festivali i nagrade
Guldbagge Awards 1968 – Best Film, Best Director; San Sebastián International Film Festival 1968 – Silver Shell for Best First Work

Ostali filmovi iz ovog programa

Generalni sponzor

Pokrovitelj nagrada

Sponzori

Medijski partneri

INDUSTRY medijski partneri

Partneri

Prijatelji festivala