Pipi Duga Čarapa

  • Olle Hellbom
  • Švedska, Zapadna Njemačka
  • 1969.
  • 100'
  • Pippi Långstrump

Pipi Dugu Čarapu, kreaciju švedske autorice Astrid Lindgren i jednu od najomiljenijih dječjih likova diljem svijeta, osmislila je zapravo Astridina kći Karin dok je bila bolesna. Pipin neposlušni karakter i nemar prema autoritetu odraslih podigli su puno prašine 1945. kada je knjiga objavljena jer se tada smatralo kako bi književnost za djecu trebala služiti kao moralni primjer i sredstvo odgoja. No to nije spriječilo planetarni uspjeh romana koji je potom inspirirao i brojne filmske adaptacije. Pipi Duga Čarapa, djevojčica nadljudske snage, dolazi u švedski grad sa svojim majmunom, konjem i vrećom punom zlatnika. Ondje se sprijateljuje s dvoje djece, Annikom i Tommyjem, svojim ponašanjem prenerazi odrasle stanovnike grada i usput doživi brojne pustolovine.

Podnaslovi: HR, EN

Olle Hellbom

Švedski redatelj, producent i scenarist (1925. – 1982.). Najpoznatiji je po adaptacijama romana spisateljice Astrid Lindgren. Za film Braća lavljeg srca (Bröderna Lejonhjärta, 1977.) osvojio je nagradu Zlatna buba za najboljeg redatelja. Hvaljen zbog osobite sposobnosti za rad s mladim glumcima, jedan je od važnijih aktera u preporodu švedskog filma za djecu.

Pipi Duga Čarapa

Režija
Olle Hellbom
Scenarij
Astrid Lindgren
Glumci
Inger Nilsson, Maria Persson, Pär Sundberg, Margot Trooger, Hans Clarin, Paul Esser, Ulf G. Johnsson, Göthe Grefbo, Fredrik Ohlsson, Öllegård Wellton, Staffan Hallerstam, Lissi Alandh, Meta Velander, Siv Ericks
Direktor fotografije
Kalle Bergholm
Montaža
Jan Persson, Jutta Schweden
Producent
Ernst Liesenhoff, Olle Nordemar
Produkcija
Beta Film, KB Nord Art, Svensk AB, Sveriges Radio

Ostali filmovi iz ovog programa

Generalni sponzor

Pokrovitelj nagrada

Sponzori

Medijski partneri

INDUSTRY medijski partneri

Partneri

Prijatelji festivala