Zimska braća

  • Hlynur Pálmason
  • Danska, Island
  • 2017
  • 94'
  • Vinterbrødre

Atmosferična pripovijest o dva brata smještena u smrznuti zimski krajolik rudarske zajednice. Emil je autsajder, čudak kojeg sumještani tek nevoljko prihvaćaju zbog društvenijeg i zgodnijeg brata Johana. U slobodno vrijeme proizvodi ilegalnu rakiju od ukradenih tvorničkih kemikalija i žudi za osjećajem strasti i pripadanja. Kada jednom radniku pozli, Emil i njegova rakija glavni su sumnjivci. A tu je i Johanova izdaja. Mlada Anna u koju je Emil zaljubljen odabrala je njegovog brata. Okružen sablasnom, gotovo apokaliptičnom atmosferom industrijskog pejzaža ispunjenog zaglušujućim zvukovima tvornice i rudnika, Emil postupno gubi kontrolu. Nasilje je neizbježno. Film je u Locarnu osvojio niz priznanja, uključujući Leoparda za najboljeg glumca i nagradu Europa Cinemas Label.

podnaslovi: HR, EN

Hlynur Pálmason

Rođen 1984. na Islandu. Studirao je na Danskoj filmskoj školi (Den Danske Filmskole). Režirao je nekoliko kratkih filmova. Njegov najnoviji kratki film, Sedam brodova (Seven Boats) iz 2014., premijerno je prikazan u Torontu. Zimska braća njegov je dugometražni prvijenac.

Zimska braća

Režija
Hlynur Pálmason
Scenarij
Hlynur Pálmason
Glumci
Elliott Crosset Hove, Simon Sears, Victoria Carmen Sonne, Peter Plaugborg, Lars Mikkelsen
Direktor fotografije
Maria Von Hausswolff
Montaža
Julius Krebs Damsbo
Producent
Julie Waltersdorph Hansen, Per Damgaard Hansen, Hlynur Pálmason, Anton Máni Svansson
Produkcija
Masterplan Pictures ApS, Join Motion Pictures
Festivali i nagrade
Locarno International Film Festival 2017 – Best Actor, Europa Cinemas Label, Junior Jury Award, Ecumenical Jury Special Mention; Toronto International Film Festival 2017

Ostali filmovi iz ovog programa

Generalni sponzor

Pokrovitelj nagrada

Sponzori

Medijski partneri

INDUSTRY medijski partneri

Partneri

Prijatelji festivala